Σε χλιαρό νερό «ίσα - ίσα να το δέχεται το χέρι» (περίπου 35 βαθμών Κελσίου) έριχναν «μια μεγάλη διπλή χούφτα» κοσκινισμένο αλεύρι. Το ανακάτευαν ελαφρά, ώστε να γίνει παχύρρευστη μάζα. Το άφηναν ένα μερόνυχτο «να γίνει» (να ενεργοποιηθούν οι μύκητες).
Όταν το προζύμι ήταν έτοιμο, το «ανάπιαναν» για ζύμωμα.
Πώς γίνεται το Ανάπιασμα
Βγάζουμε απ' το ψυγείο το προζύμι, το αφήνουμε λίγη άρα να ξεπαγώσει. Ετοιμάζουμε χλιαρό νερό «να το δέχεται το χέρι μας» και αναλύουμε το προζύμι. Προσθέτουμε αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι η ζύμη να γίνει πηκτός χυλός. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε περίπου οχτώ ώρες «να αναπαυτεί».