Το ταπεινό πληγούρι. Που με αυτό μεγάλωσαν οι πατεράδες μας γιατί τότε το ρύζι ήτανε για εκείνους ακριβό. Εξαιρετικό απο διατροφικής άποψης, ευτυχώς ξαναμπαίνει στην δίαιτά μας.
Αν έχετε στη διάθεσή σας μύλο χειροκίνητο, ιδού πώς να το φτιάξετε μόνοι σας.
Υλικά
500 γραμμάρια σιτάρι καλής ποιότητας καθαρισμένο
λίγα φύλλα δάφνης και νερατζιάς
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε μέσα το σιτάρι και τα φύλλα της δάφνης και της νερατζιάς. Το αφήνουμε να βράσει και να ψηθεί καλά.
Κατόπιν το σουρώνουμε και το απλώνουμε στον ήλιο να στεγνώσει. Επειτα το αλέθουμε στον χειρόμυλο, ώστε να σπάσει σε κομμάτια. Το κοσκινίζουμε καλα σε χοντρό κόσκινο ώστα να φύγουν οι φλούδες.
Το πληγούρι μας είναι έτοιμο και μπορούμε να το φυλάξουμε. Μόνο προσοχή στην υγρασία γιατι μουχλιάζει εύκολα.
Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες και σε φαγητά αντι για ρύζι.