Η
μπύρα είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά και παράλληλα είναι και από τα πιο παλιά, που συνεχίζουν να έχουν μεγάλη επιτυχία και στις μέρες μας.
Από τι όμως φτιάχνεται η μπύρα και πως παρασκευάζεται;
Ας δούμε λοιπόν!
Συστατικά παρασκευής μπύραςΤα
συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της μπύρας, είναι τα εξής τέσσερα:
1) νερό,
2) κριθάρι,
3) μαγιά μπύρας,
4) λυκίσκος
Όλες οι μπύρες ανεξαιρέτως, φτιάχνονται με αυτά τα τέσσερα συστατικά.
Αυτό που κάνει την κάθε μπύρα όμως μοναδική, με το δικό της χαρακτήρα, είναι κάποιες λεπτομέρειες στον τρόπο παρασκευής της:
1) προσθήκης διαφορετικής αναλογίας μεταξύ των τεσσάρων αυτών συστατικών,
2) ελαφρώς διαφορετικό είδος κριθαριού,
3) ελαφρές αποκλίσεις στη ζυθοποιΐα -ζύμωσής της
4) προσθήκη στο τέλος κάποιων γευστικών ουσιών
<BLOCKQUOTE>Ζυθοποιΐα είναι η διαδικασία παραγωγής αλκοολούχων ποτών από βύνη και λυκίσκο, με τη διαδικασία της άλεσης, του βρασίματος και της ζύμωσης, με τη βοήθεια της μαγιάς.</BLOCKQUOTE>
Αν και τα συστατικά παρασκευής της είναι πολύ απλά, υπάρχουν πολύ υψηλά στάνταρ και κριτήρια επιλογής αυτών, ώστε να παραχθεί ένα αποτέλεσμα πολύ καλό.
Για παράδειγμα το νερό πρέπει να είναι με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε άλατα και μεταλλικά στοιχεία, το
κριθάρι θα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένο και χωρίς ατέλειες, σε ειδική γραμμή παραγωγής κατά την ανάπτυξή του (ώστε να μας δώσει άριστο καρπό), κλπ.
Ας δούμε στη συνέχεια όμως
πως φτιάχνεται η μπύρα.
Πως φτιάχνεται η μπύρα;Στο πρώτο στάδιο
παρασκευής μπύρας, το κριθάρι φιλτράρεται μέσω ενός ειδικού σωλήνα και αναμιγνύεται με νερό με τους κόκκους για την αποβολή των σακχάρων.
Έπειτα, οι κόκκοι του κριθαριού μπαίνουν σε ένα τεράστειο κουβά όπου συνθλίβονται. Εκεί γίνεται το μίγμα σαν πουρές, και παράλληλα διασπάται το άμυλο από το κριθάρι.
Στη συνέχεια, ξαναπερνάει το πουροειδές ας το πούμε κριθάρι, από το σωλήνα τον προηγούμενο, όπου ξαναφιλτράρετε και ξανααναμιγνύεται με περισσότερο νερό, για να αποβληθούν κι άλλα σάκχαρα. Κατά τη διαδικασία αυτή, πλέον αποβάλλονται όλα τα σάκχαρα του κριθαριού.
Το μίγμα αυτό πλέον είναι πεντακάθαρο και ιδανικότατο για την παρασκευή της μπύρας.
Αυτό το μίγμα, μπαίνει σε ένα καζάνι και βράζεται για 90 λεπτά. Αυτό το καζάνι όμως είναι ειδικό, ώστε να μην αφήνει κατά το βράσιμο τους υδρατμούς να φέυγουν, αλλά τους ανακυκλώνει πάλι μέσα στο καζάνι.
Σε αυτό το σημείο, προστίθεται ο
λυκίσκος ο οποίος θα δώσει στο μίγμα μας αυτή την ελαφρώς πικρή και ιδιαίτερη γεύση της μπύρας.
Εγώ βέβαια στη θέση τους, αντί για λυκίσκο, θα έβαζα ζάχαρη και σοκολάτα, θα έβγαινε ΑΑ η μπύρα
Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του βρασίματος και της προσθήκης λυκίσκου, το μίγμα φιλτράρεται και διαχωρίζεται το υγρό από τα κατακάθια.
Όταν το υγρό αυτό έχει κρυώσει, προστίθεται και η μαγιά κι έτσι ξεκινάει η τελική
ζύμωση που θα μας δώσει και το τελικό αποτέλεσμα: την μπύρα!
Μετά τη
ζύμωση της μπύρας προστίθενται και κάποιες γευστικές ουσίες που της δίνουν έναν μοναδικό χαρακτήρα.
Τέλος να σημειώσουμε πως η όλη παραπάνω διαδικασία παρασκευής μπύρας απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, για να μη μολυνθεί το μίγμα, να μην είναι πολύ αραιό, να τηρούνται οι αναλογίες με "χειρουργική" ακρίβεια ώστε να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ των μιγμάτων και γίνεται αλλοίωση στη γεύση, στην πυκνότητα, κλπ
Στην υγειά μας